Lleida manté la seva posició com a segona província amb més volum porcí de tot l'Estat espanyol, només superada per Osca, segons revela l'últim informe del ministeri d'Agricultura publicat el 2024. No obstant això, la situació canvia dràsticament quan s'analitza la capacitat de sacrifici, on la demarcació lleidatana ha caigut fins a la vuitena posició, evidenciant un desequilibri creixent entre producció i transformació càrnica.
Les dades ministerials mostren que la producció de carn als escorxadors lleidatans va assolir 210.739 tones durant el 2024, una xifra significativament inferior a les líders Girona (918.163) i Barcelona (902.009). Aquest volum també queda per sota de les províncies aragoneses veïnes, Saragossa (565.428) i Osca (403.448), així com de Conca (285.885), Salamanca (252.176) i Màlaga (220.145), totes amb major capacitat de sacrifici.
La pèrdua de posicions en aquest àmbit resulta especialment reveladora si s'observa l'evolució de les últimes dues dècades. El 2004, Lleida ocupava la quarta posició estatal en capacitat de sacrifici, però des d'aleshores només ha incrementat un 12,5% la seva producció, mentre que altres territoris han experimentat creixements molt més significatius. El cas més paradigmàtic és Osca, que ha multiplicat gairebé per nou la seva capacitat de sacrifici en aquest període, impulsada principalment per la posada en marxa de l'escorxador de Pini a Binèfar.
El contrast entre producció i transformació
L'anàlisi sectorial reflecteix una clara especialització de Lleida en les primeres baules de la cadena productiva del porcí, perdent protagonisme en les fases de major valor afegit. Aquest fenomen s'explica per les importants inversions industrials realitzades en altres territoris durant els darrers anys, que han captat bona part de l'activitat transformadora.
Malgrat aquesta tendència, el sector porcí ha tancat els últims exercicis amb importants beneficis, afavorit per una oferta limitada i preus elevats que han generat un marge de 34 cèntims d'euro per quilo viu durant el darrer any, segons indiquen les dades sectorials.
Lleida manté fortalesa en avicultura
La situació és notablement diferent en el sector avícola, on Lleida conserva una posició de lideratge tant en producció com en sacrifici. Les comarques lleidatanes se situen com la tercera potència estatal en sacrifici d'aus, amb 122.855 tones processades durant l'exercici 2024, només per darrere de Sevilla (235.975 tones) i València (127.428).
Catalunya representa el 28,7% de la producció de carn de pollastre de tot l'Estat, i Lleida allotja prop d'11,8 milions de pollastres d'engreix, aproximadament la meitat dels 23,7 milions del conjunt català. Aquestes xifres converteixen les explotacions lleidatanes en responsables de més del 14% de la producció avícola estatal.
Altres sectors càrnics a la demarcació
Quant a altres espècies, l'informe ministerial situa la capacitat de sacrifici de boví de Lleida entre el 2% i el 5% del total estatal, percentatge similar al que representa en el sector cunícola. En el cas del bestiar equí, la presència lleidatana és encara menor, no arribant al 2% de la producció estatal.
Respecte a l'oví, Lleida va registrar una producció de 1.552 tones durant el 2024, lluny de les principals zones productores com Ciudad Real (9.208 tones), Barcelona (8.250) i Osca (7.443). La producció de cabrum és pràcticament testimonial, amb només 26 tones processades durant el mateix període.