L'Ajuntament de Llardecans ha donat llum verda al projecte de construcció d'un nou edifici diàfan que combinarà espais de coworking amb serveis sanitaris. La iniciativa, que actualment es troba en fase d'exposició pública, suposarà una inversió superior als 314.000 euros que el consistori preveu finançar mitjançant ajuts del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (Penta), donada la proximitat amb la central nuclear d'Ascó.
Segons ha explicat l'alcalde Xavier Mor, el consistori ja ha adquirit un solar al carrer la Bassa per ubicar-hi aquesta instal·lació d'una sola planta. L'edifici té com a objectiu principal centralitzar serveis relacionats amb la salut com podologia, odontologia i fisioteràpia, especialment dirigits a la gent gran del municipi. "Estem negociant amb professionals especialitzats perquè ofereixin aquests serveis aproximadament tres cops per setmana", ha detallat Mor, qui també ha expressat la seva preocupació pels terminis d'execució del projecte, ja que un retard excessiu podria comportar la pèrdua dels ajuts assignats.
Iniciativa vinculada al Consorci del Segrià Sud
Cal destacar que aquesta actuació s'emmarca dins les iniciatives del Consorci del Segrià Sud, entitat que integra 14 municipis de la zona amb l'objectiu de promoure el desenvolupament econòmic del territori i combatre l'atur juvenil. A més de Llardecans, en formen part Alcanó, Almatret, Aspa, la Granja d'Escarp, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Sunyer, Torrebesses i Torres de Segre, amb la previsió que s'hi incorporin també Torre-serona, Seròs i Montoliu de Lleida.
"Al poble hi ha de tot"
El projecte s'alinea amb la iniciativa "Al poble hi ha de tot", impulsada pel consorci a través del programa de Repte Demogràfic de la Diputació. Aquest programa pretén facilitar l'accés a serveis essencials com podologia, fisioteràpia i perruqueria als habitants dels petits municipis, evitant així que els veïns hagin de desplaçar-se a altres poblacions per rebre aquestes atencions. Segons fonts del consorci, el preu orientatiu per una sessió de podologia seria d'uns 28 euros, mentre que una hora de fisioteràpia costaria aproximadament 50 euros.
La iniciativa comptarà amb el suport financer del Servei d'Ocupació de Catalunya i serà gestionada pel mateix consorci, presidit actualment per Mario Urrea, alcalde de Torrebesses. Tot i que en moltes poblacions aquests serveis s'oferiran als consultoris mèdics locals, Llardecans ha optat per crear un espai específic que integri coworking i prestacions sanitàries, adaptant-se així a les necessitats específiques del municipi.