Societat
Els productors perden ja 15 cèntims per quilo de carn de porc i podria anar a més
Després de la històrica baixada de les cotitzacions de dilluns, Mercolleida obre la porta a noves correccions a la baixa per protegir el sector | El descens està costant als ramaders de Lleida uns 1,6 milions
La històrica caiguda de les cotitzacions de referència del porc a Mercolleida, que dilluns van patir un descens de 10 cèntims a causa del fre de les exportacions per l’aparició d’un brot de pesta porcina africana a Collserola, en la baixada més pronunciada des de l’entrada de l’euro, ja provoca que els productors estiguin perdent 15 cèntims per quilo de carn, és a dir, uns 13,5 euros per porc, xifra que podria incrementar-se els propers dies per la tendència a la baixa dels preus.
Produir un quilo de carn té un cost mitjà per al ramader d’uns 1,35 euros, segons el responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. Amb els descensos de dilluns (10 cèntims) i els 1,4 cèntims ja abaixats dijous, la cotització se situa en 1,20 euros, la més baixa des de l’hivern del 2021. Això incrementa les pèrdues que algunes explotacions ja patien des de l’estiu i que podrien agreujar-se les pròximes setmanes.
El director general de Mercolleida, Miquel Àngel Bergés, va xifrar en 12 milions d’euros el que els ramaders espanyols deixen d’ingressar a causa del focus de pesta porcina africana. A Lleida, aquesta quantitat se situaria entorn d’1,6 milions d’euros, ja que la demarcació concentra el 13,2% de la producció estatal.
Així mateix, va afirmar que “Mercolleida farà el que calgui per protegir el sector”, deixant entreveure que el preu de la carn podria continuar a la baixa en la pròxima sessió a causa de la pressió de l’oferta espanyola al mercat europeu després del tancament d’exportacions a països tercers.
El mercat està pendent de la decisió d’Alemanya, que avui podria abaixar les cotitzacions per la pressió de l’entrada de més carn espanyola al mercat únic. El sector, que ja assumeix que els preus continuaran baixant, confia que el focus quedi controlat i que les negociacions amb tercers països permetin continuar les exportacions.
Per la seva part, l’alcalde de Lleida i president de Mercolleida, Fèlix Larrosa, va enviar un missatge de tranquil·litat als consumidors, remarcant que el consum de carn de porc és segur.
Avaluació de vacunes i reforç de la bioseguretat
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va informar que el Govern crearà un grup d’experts científics per avaluar l’estat dels assajos de vacunes contra la pesta porcina africana i que l’ICF compta amb una línia d’emergència de 50 milions d’euros per a empreses i explotacions que necessitin finançament.
A més, va assegurar que Prodeca ultima un dossier d’exportacions porcines i que el Govern treballa en un pla d’accions per reforçar la bioseguretat a les granges catalanes i reduir la població de senglars. Segons Unió de Pagesos, aquest pla és ben rebut: “La malaltia servirà almenys per actuar realment sobre la fauna salvatge”.

