Biogàs a Catalunya: 50 plantes en cinc anys amb Lleida al capdavant

30/05/2025

La meitat dels projectes previstos s'ubicaran a comarques lleidatanes, amb 22 instal·lacions destinades a injectar biometà a la xarxa i altres per generar electricitat

La Generalitat de Catalunya ha establert l'objectiu d'implementar 50 plantes de biogàs arreu del territori català durant els propers cinc anys, segons va anunciar ahir el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, durant una jornada tècnica celebrada a Lleida. Les comarques lleidatanes jugaran un paper fonamental en aquesta estratègia, ja que acullen actualment la meitat dels projectes previstos, amb 22 instal·lacions destinades específicament a transformar el biogàs en biometà per a la seva injecció a la xarxa de distribució.

"Construir cinquanta plantes de biogàs en els propers cinc anys ens permetria gestionar el 45% dels purins de Catalunya", va afirmar Ordeig, qui va destacar que aquesta iniciativa representa "una gran oportunitat per captar un metà que ara va a l'atmosfera, donar-li un aprofitament econòmic i reduir els excessos de nitrats, especialment a les zones declarades vulnerables". El conseller va subratllar que es tracta d'una proposta "tecnològicament viable i ambientalment desitjable", tot recordant que altres països europeus "ens porten dècades d'avantatge" en l'aprofitament d'aquesta energia renovable.

La declaració del titular d'Agricultura arriba en el marc d'una jornada organitzada per la Generalitat sota el títol "Les plantes de biogàs, una oportunitat per al territori", on es van debatre els beneficis i reptes d'aquestes instal·lacions. "Catalunya ha d'accelerar, escoltant tothom però amb pas ferm, per assolir els objectius que estableix l'estratègia catalana del biogàs", va concloure Ordeig.

Oposició local als projectes de biogàs

Malgrat l'impuls institucional, no tothom veu amb bons ulls aquesta proliferació d'instal·lacions. La plataforma Pobles Vius, que s'oposa a la gran planta prevista a la Sentiu de Sió i a altres projectes similars, va criticar la jornada tècnica per no incloure veus crítiques. L'entitat considera que el Govern "posa una catifa roja perquè el lobby europeu del biogàs s'instal·li a Ponent" i adverteix que "si s'aproven els projectes de biogàs proposats a Lleida, el territori serà un pol d'atracció de residus externs".

Tecnologia per aprofitar residus orgànics

Els projectes previstos a les comarques de Lleida contemplen la captació del metà procedent de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics, la seva depuració per obtenir biometà d'alta qualitat i, en molts casos, la posterior injecció a la xarxa de gas natural. A banda d'aquests, també es desenvoluparan instal·lacions centrades exclusivament en la producció d'electricitat a partir del biogàs generat, diversificant així les aplicacions d'aquesta tecnologia renovable al territori.

Infolleida