Bar La Companyia d'Alcarràs: bitàcola de viatges dels clients amb 160 imants

05/06/2025

Des de fa vuit anys, aquest establiment del carrer Major ha anat col·leccionant records de destinacions d'arreu del món portats pels seus habituals

El bar La Companyia d'Alcarràs s'ha convertit en un autèntic museu de viatges gràcies als imants que els clients aporten de les seves escapades arreu del món. Amb una col·lecció que ja supera els 160 exemplars, aquest establiment del carrer Major ha transformat la seva barra en un mapa global que reflecteix les aventures dels seus habituals.

"Hem de posar una planxa metàl·lica a la paret", bromeja Georgina Anoro, una de les tres responsables del negoci juntament amb la seva germana i una tieta. La col·lecció, que ocupa les peces metàl·liques de l'estructura que sosté l'ampoller sobre la barra, davant la cuina, continua creixent: "Els col·loco com puc, ja gairebé no hi caben", explica Anoro. Els últims souvenirs han arribat des de l'Àfrica, portats per una veïna que va viatjar a Tunísia a principis d'any i, més recentment, de Gàmbia, per part d'una jove voluntària en un campament.

Origen d'una tradició viatgera

Aquesta peculiar tradició va néixer fa aproximadament vuit anys, abans de la pandèmia, arran d'una competició amistosa entre els membres d'una colla local. "Tot va començar amb els Voltors 83, que són del 1991. Anaven molt de viatge i es picaven per portar imants", recorda la propietària. El que va començar com un joc entre amics es va estendre ràpidament: "Després van començar a sumar-se altres colles, algunes parelles i altra gent. A poc a poc els clients habituals, i d'altres que no ho són tant, han anat portant imants", detalla. La iniciativa genera molta satisfacció entre els responsables del bar: "A mi em fa molta il·lusió que ens portin records", confessa Anoro.

Pizzes artesanals amb producte local

El Bar La Companyia no només destaca per la seva peculiar col·lecció d'imants, sinó també per la seva oferta gastronòmica. L'establiment s'ha fet un nom a Alcarràs gràcies a les seves pizzes artesanals. "Tenim una carta, però moltes vegades la gent se les munta al seu gust i escull tots els ingredients", explica Georgina, que destaca que "sempre són productes del poble", apostant així pel quilòmetre zero i el suport als productors locals.

Infolleida