Arriba la 28a Fira de l’Oli Verd de Maials

20/11/2025

Tastos, tallers, esmorzars populars, gegants, concert, guardons o jornada tècnica omplen la fira, amb un centenar d’expositors

Aromes fresques d’herba tallada, ametlló, carxofa o tomaquera i un gust intens, amb amargs i picants marcats. Són els atributs de l’oli verd, que irromp a escena aquest cap de setmana a Maials. La localitat inaugura la fira, fregant el centenar d’expositors, amb l’or líquid com a clar protagonista. A més de passejar-se pel recinte, els visitants gaudiran amb tot un seguit d’activitats.

D’entrada, apreciaran les virtuts de l’oli verge extra nou amb un esmorzar popular a la cooperativa, oberta tots dos dies d’onze a vuit. Dissabte aprendran a elaborar melmelades artesanes o apreciar d’una manera diferent el gust de la xocolata, en tallers conduïts per Melmelades Torre Roca i Xavier Palau, respectivament.

Animaran la colla gegantera en el seu recorregut per la localitat, i rubricaran la jornada corejant els temes de Lo Pau de Ponts en un concert ofert a la sala de la Societat. Quant a diumenge, el ritme no decau. Carregades les piles amb l’esmorzar, els visitants tindran una oportunitat de descobrir l’església de l’Assumpció de la Mare de Déu, tot escoltant les explicacions de Mercè Quer.

Pels volts del migdia, assistiran a la presentació de la quarta edició de la revista Horitzons, en què intervindran el president de la Fundació Privada Horitzons 2050, Antoni Gelonch, i el director de la publicació, Francesc Canosa. Gelonch serà investit posteriorment com a Amic de l’Oli 2025, en reconeixement de la seua aportació a la vida cultural de les terres de Lleida.

I els honors donaran pas al més prosaic tast d’oli, sota les indicacions de la membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Pilar Pardell. L’experta exposarà des d’un punt de vista professional les claus per apreciar les particularitats i la riquesa de matisos organolèptics dels olis d’oliva verge extra.

La presentació del llibre Maials, ànima de pedra, de Xavier Aresté, arredoneix l’agenda firal, que inaugurarà oficialment dissabte el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Quant a la clausura, anirà a càrrec diumenge del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.

El repte serà superar els 15.000 visitants i prop de 15.000 litres d’oli d’oliva verge extra venuts a la darrera edició del certamen. Xifres que avalen un esdeveniment que no només brinda una oportunitat única per degustar els millors olis de la nova collita, sinó que promociona els productes locals i dona a conèixer la riquesa cultural i gastronòmica de la comarca del Segrià.
Infolleida