Alumnes d'art urbà pinten braç a braç amb artistes nacionals i internacionals en el 7è Torrefarrera Street Art Festival

04/09/2023

L'Ajuntament ha posat a disposició dels muralistes 603 metres quadrats dividits en 7 parets

 Una desena d'estudiants del cicle formatiu d'Art Urbà de l'Escola d'Art Ondara de Tàrrega tenen l'oportunitat de participar en l'elaboració de set murals a càrrec d'artistes locals, nacionals i internacionals durant la setena edició del Torrefarrera Street Art Festival. Fins el dia 7 de setembre, els alumnes coneixeran de primera mà el procediment que segueixen els muralistes, així com les tècniques que utilitzen. "És molt divertit perquè aprens i tens experiència", ha explicat l'estudiant Noa González. A més, dues alumnes pinten el seu propi mural en el marc del festival. L'Ajuntament de Torrefarrera, al Segrià, ha posat a disposició dels 7 artistes vinguts d'arreu de Catalunya, Miami, Xile i França uns 603 metres quadrats de parets.

És la primera vegada que els alumnes de l'Escola d'Art Ondara participen al certamen internacional i de temàtica lliure. Una experiència que ha estat positiva segons l'alumna Noa Gonzalez, qui apunta que ha après el procés d'elaboració d'un mural. "Es troben en un cas real, aprenen les tècniques que han d'utilitzar i en treuen molt de profit", assegura el seu professor, Ivan Egea, que afegeix que el fet de participar al festival també els aporta relacionar-se amb altres artistes.

Qui també valora de manera positiva l'experiència són els muralistes, ja que estan acompanyats durant l'elaboració de la seva obra. L'artista mollerussenca Kamma Marlo explica que va viure la mateixa experiència al municipi de Penelles, a la Noguera. "Per aquesta ocasió he escollit les mateixes estudiants i ha sigut una festa cada dia", ha celebrat. Uri Kthr, artista de l'Ametlla de Mar, explica que els alumnes aprenen "coses que des d'una aula no es poden fer".

A banda de conèixer els muralistes, dues alumnes participen al certamen en la creació del seu propi mural sota la supervisió d'un professor. Es tracta de les estudiants Didi i Ariita, que expliquen tenir "molta il·lusió" i que fer el mural plegades les ha fet sentir "unides".   

La participació dels alumnes ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de Torrefarrera i l'Escola d'Art Ondara de Tàrrega, que serà remunerada amb béns materials pels estudiants.

Situar Torrefarrera al mapa

El Torrefarrera Stret Art Festival arriba enguany a la setena edició amb l'objectiu de posicionar el municipi del Segrià al món com a referent de l'art urbà, segons ha explicat la regidora de Cultura i Promoció, Cèlia Perpinyà. Considera que l'evolució del festival ha estat positiva i destaca que enguany han rebut una allau de propostes.

La selecció ha anat a càrrec d'una comissió formada per Perpinyà; la tècnica de Promoció Econòmica, Carme Beltran; i la coordinadora del festival, Elisabeth Vicens, les quals han valorat la qualitat artística, la trajectòria del muralista, la viabilitat del projecte, l'adaptabilitat de la proposta a la superfície disponible i la seva integració a l'entorn.

D'aquesta manera, els artistes escollits han estat Kamma Marlo, de Mollerussa; Uri Kthr, de l'Ametlla de Mar; Anna Repullo, de Sant Feliu de Llobregat; Slomo, entre Barcelona i Miami; Pipó Malpegados, de Xile; i AnnaConda, de França. Perpinyà ha concretat que busquen la participació d'artistes locals, nacionals i internacionals. "Intentem fer un equilibri perquè tothom se senti representat", ha dit.

Kamma Marlo, qui participa al certamen amb un mural centrat en la figura de la dona, assegura conèixer "molta gent" i aprendre de diferents estils artístics. Per la seva banda, Uri Kthr ha creat una obra crítica amb el progrés humà i creu que és "interessant" estendre el seu art arreu del territori.

Així mateix, el consistori ha augmentat la dotació econòmica que percebran els artistes per participar al certamen. D'aquesta manera, cadascun d'ells rebrà 400 euros i podrà optar al premi del jurat, valorat en 1.000 euros, i al guardó del públic, dotat amb 500 euros. Aquest últim, es concedirà a l'obra més votada a través de les xarxes socials del Torrefarrera Street Art Festival.

ACN