Alguaire incorpora bancs de proves per a combustibles aeris alternatius

10/07/2025

Les noves infraestructures de l'aeroport lleidatà ja tenen projectes programats per testar hidrogen, biogàs i bateries elèctriques en un impuls a la innovació aeroespacial

L'aeroport d'Alguaire farà un pas decisiu cap a la innovació aeronàutica amb la construcció de tres bancs de proves per a combustibles alternatius al querosè tradicional. Les obres d'aquestes infraestructures, actualment en procés de licitació amb un pressupost conjunt de 955.000 euros, permetran testar solucions energètiques sostenibles com l'hidrogen líquid i gasós, el biogàs i les bateries elèctriques, consolidant el recinte com un laboratori pioner en la descarbonització del sector aeri.

Els tres espais de proves, que s'ubicaran en diferents punts del recinte aeroportuari, s'adjudicaran properament després que el concurs sortís a licitació a finals de juny de 2024. Un d'aquests bancs s'emmarca dins el projecte Aeroh2Hub, participat per Aeroports de Catalunya i les empreses Evarm i Aldoratech, i servirà per realitzar proves amb hidrogen en estat gasós per impulsar vehicles de handling i prototips de drons. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també hi desenvoluparà dues línies d'investigació: l'estudi de la combustió d'hidrogen gasós i el test de combustibles sintètics elaborats a partir de biogàs.

El segon banc es destinarà a proves amb hidrogen líquid transportat des del port de Barcelona, dins el marc del projecte H2elios, liderat per un consorci que inclou Applus+ Laboratories i Piaggio Aerospace. Les proves se centraran en tancs d'emmagatzematge i sistemes de proveïment, com a passos inicials per adaptar aquesta tecnologia a grans aeronaus. El tercer espai, situat prop de les instal·lacions de bombers de l'aeroport, es dedicarà a testar les prestacions i durabilitat de bateries elèctriques per a l'aviació, i s'espera que entri en funcionament a la tardor de 2025.

Un pol d'innovació aeronàutica a Europa

Aeroports de Catalunya té com a objectiu consolidar Alguaire com un centre de referència en innovació aeronàutica a nivell europeu. Aquests bancs de proves donaran suport a projectes ja en marxa, però també pretenen atraure noves empreses i centres d'investigació del sector. L'activitat investigadora a l'aeroport lleidatà ha anat creixent en els darrers anys, amb iniciatives destacades com les proves de drons per a passatgers de la firma xinesa EHang i la producció pionera d'hidrogen verd a les seves instal·lacions.

A més de les iniciatives per descarbonitzar el sector aeri, Alguaire ha estat escenari de proves de diversa índole relacionades amb el sector aeroespacial, des de combustibles per a coets fins al desplegament de globus per assolir altures suborbitals. Cal recordar que l'aeroport forma part de l'estratègia New Space de la Generalitat per impulsar el sector aeroespacial a Catalunya, amb l'objectiu que s'hi realitzin llançaments horitzontals de satèl·lits en un futur proper.

Un aeroport reinventat als seus 15 anys

L'aeroport d'Alguaire ha complert 15 anys aquest 2025 amb objectius molt diferents als que van motivar la seva construcció. Inaugurat el 2010 amb l'orientació cap al trànsit de passatgers i mercaderies, la infraestructura ha hagut de reorientar-se cap a usos industrials i formatius davant els resultats per sota de les expectatives inicials. Actualment, l'activitat principal gira entorn a la formació de pilots i mecànics, l'estacionament i manteniment d'aeronaus, i els projectes d'innovació, tot i que manté vols regulars d'Air Nostrum a diverses destinacions balears.

Energia renovable i espai limitat

Una de les característiques distintives d'Alguaire és la seva aposta per l'energia renovable. L'aeroport compta amb instal·lacions de panells solars que subministren energia per a l'autoconsum i per a la producció d'hidrogen verd, un àmbit en què el recinte lleidatà s'ha posicionat com a pioner. Aquesta energia s'utilitza tant per al funcionament de les instal·lacions com per a proves de diversos prototips.

Malgrat el seu creixement en activitats, l'aeroport es troba actualment amb una limitació d'espai, ja que el sòl edificable està pràcticament esgotat. S'espera l'aprovació d'un nou pla urbanístic que permeti la construcció de nous hangars i altres infraestructures necessàries per donar resposta a l'augment de l'activitat que supera els 80 vols diaris de mitjana, la majoria corresponents a vols de formació d'acadèmies com BAA Training i aerolínies com Volotea, Vueling o Air France.
Infolleida