REPORTATGE. 175è anniversari del naixement de Sta. Teresa Jornet i innauguració de la Casa Asil a Aitona

09/01/2018

Aitona va viure una jornada especial en la inauguració de la reforma de l'antiga Casa Asil, fundada per Santa Teresa Jornet i Ibars. L'acte inaugural es va fer en el marc de la celebració del 175è aniversari del naixement de la santa i patrona de la localitat.

La jornada es va iniciar a la cooperativa Fruitona amb l'entrada de la Santa al poble acompanyada per la Banda de Cornetes i Tambors de Fraga. L'espessa boira no va desvirtuar un acte d'inici solemne i emotiu.
Ja dins del poble, uns 200 alumnes de l'escola Francesc Feliu van acompanyar la figura de la Santa fins a la capella de la residència de la congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats.

Els nens portaven globus on es llegien valors que va inculcar i va posar en pràctica Santa Teresa Jornet al llarg de la seva vida.

El repic de campanes de la capella marcava l'arribada del seguici i l'inici de la litúrgia, abans però, els nens van deixar volar els globus amb missatges i les autoritats van inaugurar l'acte, que comptava amb la presència del Bisbe de Lleida, Salvador.

Durant l'eucaristia es va retre homenatge a la santa aitonenca, amb parlaments, cançons, i ofrenes a la congregació que va fundar ella mateixa ara fa 126 anys. D'entre les ofrenes en destacaven les capses de Fruita local.

Acabada la celebració, es va posar en marxa una processó on hi van prendre part mig miler de persones.
El recorregut, passava per davant de la casa on havia viscut Sta. Teresa, ara reconvertida en un espai de memòria visitable, i acabava a les portes de l'antiga Casa Asil. Pel camí, moltes decoracions i missatges per honorar la santa, mostra de la devoció dels Aitonencs i Aitonenques per la seva patrona.

Un cop a la Casa Asil, es va fer entrega de les Claus a la Germana Superiora de la Congregació. La Casa Asil és un edifici fundat per la Santa l'any 1890 per tal d'acollir ancians sense sostre. Es tracta de la primera casa Asil construïda a Catalunya. Ara, s'ha reconvertit en un espai museístic que intenta mantenir l'essència del passat.

La casa és ara un espai amb rèpliques, documents, escenaris i projeccions audiovisuals. Tot un recordatori històric de l'obra de Santa Teresa Jornet i de la seva dedicació als ancians i les persones necessitades.
Joan Llompart