Política
Almatret instal·la càmeres de vigilància contra incendis
El sistema, ubicat al campanar de l'església de Sant Miquel, permet monitoritzar 12.000 hectàrees forestals gràcies a la iniciativa de l'ADF Bosc Verd
El municipi d'Almatret ha reforçat la seva estratègia de prevenció d'incendis amb la instal·lació de sis càmeres de videovigilància al campanar de l'església de Sant Miquel, considerat el punt més elevat del Segrià a 462 metres d'altitud. Aquesta nova infraestructura, operativa des de la setmana passada, permet monitoritzar una superfície d'aproximadament 12.000 hectàrees que abasta diverses zones del Segrià, les Garrigues, Tarragona i la Franja de Ponent. El projecte, impulsat per l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Bosc Verd, ha suposat una inversió de 5.800 euros.
L'alcaldessa d'Almatret, Jennifer Nadal, ha destacat que "fa temps que prenem mesures davant de l'elevat risc que tenim, en un municipi d'uns 60 quilòmetres quadrats i una geografia complexa. Hem arreglat camins i instal·lat hidrants. Les càmeres s'afegeixen al treball de prevenció". Per la seva banda, Gerard Jové, president de l'ADF Bosc Verd, que compta amb un centenar de voluntaris d'Almatret, Llardecans, Torrebesses i Maials, ha reclamat més suport institucional per afrontar el risc d'incendis, advertint que "el dia que hi haurà un incendi en aquesta zona serà molt seriós".
El cap dels Agents Rurals, Llorenç Ricou, ha confirmat que el sud del Segrià és una de les zones "més delicades" i ha recordat l'incendi que va originar-se a la Ribera d'Ebre el 2019, que va arribar fins a Maials i Llardecans calcinant 5.000 hectàrees. Quant al nou sistema de vigilància, Ricou ha afirmat que aquestes càmeres són "vitals" perquè ofereixen imatges en temps real les 24 hores del dia i estan connectades directament al Secretariat de les Federacions d'Agrupacions de Defensa Forestal, evitant així la necessitat d'avisar al 112 quan es detecta una columna de fum.
Situació actual de risc d'incendis
Ricou ha analitzat l'estat actual del risc d'incendis afirmant que "estem en plena canícula. Els incendis que s'han produït fins ara han estat per la sega del cereal i tempestes seques". Tot i que no s'han registrat incidents greus a la zona, ha indicat que "només el foc de la Segarra ha cremat més hectàrees que tot l'any passat". Cal destacar que ahir mateix es va declarar un incendi d'envergadura a Tremp.
Estratègies preventives recomanades pels experts
Els Agents Rurals han posat èmfasi en la importància de crear franges de protecció: "La clau és ara llaurar al voltant de granges, pobles, masies perquè, en cas de foc, s'evita que es propagui i causi danys en immobles i infraestructures". Ricou també ha agraït la col·laboració entre ADF, ajuntaments i agricultors, i ha destacat que una bona xarxa de camins és fonamental per permetre l'accés ràpid dels mitjans d'extinció.
Paral·lelament, una investigació recent liderada per la Universitat de Lleida (UdL), publicada a la revista Journal of Environmental Management, ha revelat que l'augment de les àrees protegides, tal com estableixen les darreres normatives, podria incrementar el risc d'exposició de la població als incendis més virulents, una dada que afegeix complexitat a les estratègies de gestió forestal i protecció civil a la regió.