El 27% de km de les carreteres de Lleida, amb risc alt de sinistre

12/12/2024

Tres punts per sobre de la mitjana catalana, segons el RACC

El 27% dels quilòmetres de les carreteres de la demarcació de Lleida –més d’un de cada quatre– tenen un risc “alt” i “molt alt” d’accidents, segons la 23 edició del mapa de risc de la xarxa viària catalana, elaborat pel RACC amb la metodologia internacional iRAP. És un punt menys que en l’anterior estudi i són un 16% amb risc molt alt i un 11% amb risc alt.

Són tres punts més que la mitjana catalana, que és del 24%, però el mateix percentatge que a Barcelona o Girona. En canvi, a Tarragona és només de l’11%. Les carreteres de la demarcació surten relativament ben parades de l’informe perquè no hi ha cap tram entre els deu amb un perill més elevat.

A més, Lleida sí que té dos trams al rànquing de les carreteres més segures: l’AP-2, entre el límit amb l’Aragó i la sortida de Lleida, amb una longitud de més de 19 quilòmetres; i l’A-14, entre l’enllaç de l’A-2 i Almenar amb una longitud de més de 15 quilòmetres. En aquests dos trams no s’ha registrat cap accident mortal ni amb ferits greus entre 2021 i 2023.

La C-13 entre Lleida i la Sentiu, que va figurar l’any passat entre les carreteres més perilloses, ara ja no està entre les pitjors. Aquest estudi analitza més de 6.300 quilòmetres de carreteres interurbanes, on es concentra el 93 per cent de la mobilitat del territori i on succeeixen el 78 per cent dels accidents amb ferits greus i víctimes mortals.

Per la seua banda, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, va manifestar que “actualment la sinistralitat a Catalunya és d’entre un 20 i un 25 per cent menys que l’any 2019 i un 10 per cent menys que el 2023”. Tanmateix, l’índex de risc a les carreteres catalanes, que analitza la probabilitat de tenir un accident, ha crescut un 5,7 per cent en els últims tres anys.

Infolleida