Abocadors de Lleida: la Generalitat en clausurarà sis en 10 anys

22/05/2025

El pla preveu concentrar els residus a Montoliu i Tremp mentre es busca reduir del 30% al 10% les escombraries que acaben als dipòsits i augmentar el reciclatge fins al 65%

La Generalitat de Catalunya ha anunciat un ambiciós pla per clausurar sis abocadors de les comarques lleidatanes durant la propera dècada. Segons va explicar ahir el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Albert Planell, durant el congrés Recuwaste celebrat a Mataró, l'objectiu és concentrar la gestió de residus en els dipòsits de Montoliu de Lleida i Tremp. Aquesta mesura forma part d'una estratègia més àmplia per complir amb els requeriments europeus i aconseguir reduir del 31% actual al 10% el volum d'escombraries que acaben als abocadors.

Les instal·lacions que es tancaran són les de la Granadella, les Borges Blanques, Cervera, Tàrrega, Balaguer i Bellver de Cerdanya. La inversió necessària per clausurar aquests sis abocadors lleidatans, juntament amb sis més de la resta de Catalunya, s'estima en uns 100 milions d'euros. "Deixar de dependre dels abocadors obliga també a incrementar l'índex de reciclatge", va afirmar Planell, tot assenyalant que el percentatge de reciclatge haurà de passar del 40% actual al 65% en el mateix període de deu anys. Per aconseguir-ho, caldrà "impulsar canvis" significatius en els processos productius per minimitzar la generació de residus.

Els motius del tancament

La majoria dels abocadors que es clausuraran "han arribat al seu límit i són petits", segons fonts de l'ARC. A més, aquests dipòsits més reduïts difícilment podran adaptar-se als constants requeriments que arriben des d'Europa. La tendència actual es dirigeix cap al desplegament de plantes de tractament i la concentració de l'activitat en "grans abocadors" on es prioritzarà la "jerarquia" en la gestió de residus, incloent-hi altres mètodes com l'aprofitament energètic.

Inversions i millores previstes

D'altra banda, el pla de l'ARC contempla inversions per valor de 1.680 milions d'euros destinats a la millora d'una dotzena de plantes de tractament ja existents (120 milions) i a la construcció de noves infraestructures per reciclar la fracció orgànica. L'objectiu és gairebé duplicar la capacitat de reciclatge de Catalunya, passant de les 450.000 tones anuals actuals a 850.000 tones en una dècada.

Pel que fa a la fracció resta, es destinaran 221 milions d'euros per construir set noves plantes que permetran augmentar la capacitat de tractament d'1,5 milions de tones anuals a 1,7 milions. Quant a les incineradores, l'objectiu fixat és incrementar la capacitat fins a les 850.000 tones l'any 2035, sempre dins del marc de les directrius europees de gestió de residus.

Infolleida