Alfarràs posa en valor l'antiga Colònia de Filatures

15/04/2018

La Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals d’Alfarràs, construïda l’any 1896 en plena revolució industrial, va esdevenir tot un emblema del tèxtil a Catalunya. Els seus edificis, de construcció modernista, van arribar a aplegar més de 700 treballadors i treballadores.

Des del seu tancament l’any 2005, l’estat del complex s’ha anat deteriorant greument. Aquest dissabte la fàbrica, ara en mans de l’Ajuntament, ha tornat a obrir les portes en una jornada cultural per apropar la història de l’espai als veïns del poble.

Darrerament el consistori ha treballat per poder recuperar l’espai. Un dels primers passos es va fer al 2016 quan la fabrica va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local.

Ara la intenció de l’Ajuntament és aconseguir el finançament necessari per poder rehabilitar el complex i convertir-lo en un equipament al servei del poble.

També es vol aprofitar un salt d’aigua perquè una empresa privada pugui posar-hi en marxa una central hidroelèctrica.

Tot plegat forma part d’un projecte a llarg termini que preveu, per començar, la col·locació d’una escultura en homenatge als treballadors de les fàbriques. Un homenatge que es durà a terme el proper mes d’octubre.

Joan Llompart