Els treballadors majors de 50 anys representen gairebé dos terços dels beneficiaris de subsidis d'atur a la demarcació de Lleida, segons revelen les darreres dades del ministeri de Treball corresponents al mes d'abril. En concret, 3.871 lleidatans sèniors perceben aquesta prestació, xifra que suposa prop del 65% del total provincial i reflecteix un increment del 7,23% respecte a l'any anterior i un 27,8% més que el 2020. Un fet especialment rellevant és que el 60,7% d'aquests beneficiaris són dones.
Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, assenyala que "l'increment dels subsidis d'atur entre els majors de 50 anys no només obeeix a l'envelliment de la població, sinó també a les barreres que afronten per mantenir-se actius al mercat laboral". Aquesta tendència es manifesta encara amb més força a nivell estatal, on el 70,6% dels perceptors de subsidis d'atur supera els 50 anys, mentre que fa cinc anys representaven el 55,8%, segons l'informe #TuEdadEsUnTesoro de l'Observatori de la Vulnerabilitat i l'Ocupació.
Disparitats territorials i vulnerabilitat dels sèniors
El percentatge de beneficiaris sèniors varia significativament per territoris, assolint xifres encara més elevades al País Basc (80,4%), La Rioja (78,8%) o la Comunitat de Madrid (78,6%), fet que s'atribueix, entre altres factors, al patró sectorial d'aquestes zones. L'estudi també evidencia la precarietat que afronten molts treballadors madurs: un 55,2% d'ells es planteja treballar en l'economia irregular sense cotitzar, mentre que el 65% dels aturats de llarga durada reconeix haver perdut l'autoestima.
Les persones majors de 50 anys presenten una vulnerabilitat especial davant l'atur perllongat, amb un 55,4% que supera l'any buscant feina, front al 38% de la mitjana general. Segons Mesonero, "davant de la falta d'oportunitats reals, en moltes ocasions opten per mantenir-se en el subsidi fins a assolir l'edat de jubilació", una situació que resulta especialment preocupant en un context de creixement econòmic, evidenciant un desajust entre l'evolució de l'economia i la inclusió laboral d'aquest col·lectiu.
Increment del cost laboral a Catalunya
Paral·lelament, les dades de l'Institut Nacional d'Estadística mostren que el cost laboral per treballador a Catalunya ha assolit un nou rècord en un primer trimestre, situant-se en 3.390 euros, un 4,2% més respecte al mateix període del 2024. Aquesta xifra inclou salaris, cotitzacions a la Seguretat Social, indemnitzacions i prestacions, factors que incideixen directament en la complexitat del mercat laboral actual.