El celler Raimat va iniciar ahir la verema d'enguany amb previsions de gran qualitat i recuperant el seu potencial productiu després d'un 2024 complicat. Després que les inclemències meteorològiques reduïssin un 20% el volum de raïm l'any passat, aquesta campanya 2025 espera assolir aproximadament 6 milions de quilos destinats a l'elaboració de vins propis i 12 milions més per a cava, segons ha explicat el director del celler, Joan Esteve.
Esteve ha destacat que aquest ha estat "un any de contrastos", amb un juny especialment calorós i un juliol més fred del normal, una combinació que ha permès mantenir "les aromes, els àcids i les qualitats del raïm", fet que fa preveure "un any de grans vins blancs". La recol·lecció es realitza de matinada o a primeres hores del matí per optimitzar tant la qualitat del raïm com les condicions laborals de les 80 persones implicades en el procés.
La verema de Raimat destaca per ser una de les més primerenques d'Europa i, simultàniament, de les més extenses, ja que s'allargarà pràcticament fins al novembre. S'inicia amb la varietat chardonnay per a escumosos i seguirà amb pinot noir, moscatell, chardonnay per a vi, albariño, godello i les primeres varietats de raïm negre, abastant unes 2.000 hectàrees, totes certificades com a producció ecològica.
Compromís amb la sostenibilitat i l'economia circular
Aquest 2025, dins de la seva estratègia de viticultura regenerativa, Raimat ha posat en funcionament una planta d'autocompostatge amb una inversió de 150.000 euros, que permet reutilitzar tots els residus generats pel celler i les vinyes. Aquesta iniciativa representa tant un avantatge mediambiental com un estalvi econòmic, ja que "pràcticament tot l'abonament que utilitzem el generem nosaltres", segons ha explicat Esteve.
El celler també ha aconseguit reduir un 20% el seu consum d'aigua mitjançant tècniques de reg localitzat, com el sistema enterrat, que condueix l'aigua directament a les arrels minimitzant l'evaporació. A més, aquest any veremarà cinc hectàrees on no s'ha aplicat cap pesticida, substituint-los per llum ultraviolada de tipus C per controlar la proliferació de fongs.
Expectativa davant els nous aranzels americans
El celler es manté a l'expectativa de l'impacte que pugui tenir el 15% addicional d'aranzels al vi imposat pels Estats Units. Raimat exporta entre el 5% i el 10% de la seva producció a aquest país, però el fet que el grup Codorníu disposi de la seva pròpia importadora als EUA podria esmorteir els efectes d'aquesta mesura. Aproximadament el 50% de la producció de Raimat es ven a Catalunya, mentre que la resta es distribueix entre el mercat espanyol, els països nòrdics, Estats Units, Japó i altres països europeus.
Quant a l'adaptació a les condicions climàtiques, la Berta, estudiant de dietètica, explica que ajusten l'horari de treball a les temperatures: "Avui hem començat a les 6, en funció de la calor". Per la seva banda, l'Adrià, estudiant d'enginyeria agrària i d'un màster en Agrònoms, destaca les mesures de protecció que adopten, com fer descansos regulars, evitar treballar constantment a les zones més exposades al sol i portar barrets.