La Generalitat reforça el sistema de dependència

28/05/2025

El nou programa incorporarà 33 professionals per reduir les llistes d'espera a Lleida, on més de 4.300 persones aguarden valoració o prestació

El Govern català ha aprovat aquest dimarts un programa temporal per millorar la gestió de la dependència i discapacitat a tot el territori. La iniciativa busca reforçar els equips professionals i implementar les mesures anunciades pel Departament de Drets Socials el passat desembre, enfocades a la simplificació i digitalització dels processos administratius. En total, s'incorporaran 33 nous professionals amb l'objectiu d'agilitzar els terminis i reduir significativament les llistes d'espera que, a les comarques lleidatanes, oscil·len entre els 3 i els 8 mesos.

Segons les darreres dades oficials publicades per Drets Socials i Inclusió, a l'abril hi havia 4.333 lleidatans en espera dins el sistema de Dependència. D'aquest total, 1.219 persones ja compten amb la valoració de grau reconeguda i esperen el PIA (Programa Individual d'Atenció), que determina els serveis o prestacions econòmiques corresponents. Cal destacar que el temps mitjà de resolució a Lleida és de 66 dies, la xifra més baixa de Catalunya, on la mitjana se situa en 110 dies. Durant el mes d'abril, els Serveis Socials van resoldre 662 expedients a les comarques lleidatanes.

A aquestes xifres cal sumar-hi les 3.114 valoracions pendents per part dels serveis de valoració de la dependència (Sevad). Concretament, els serveis de Lleida tenien pendents 2.594 valoracions, els de l'Alt Pirineu 513, i a l'Aran només 7. Les dades més recents sobre beneficiaris de dependència a Lleida corresponen al primer trimestre del 2024, mentre que a nivell català es constata que més de la meitat dels beneficiaris superen els 80 anys.

Mesures per agilitzar els tràmits

El pla aprovat pel Govern inclou diverses accions per millorar l'eficiència del sistema. A més d'incorporar nous professionals, s'implementarà un simulador de valoració i s'automatitzarà el càlcul de la capacitat econòmica dels sol·licitants. Una de les novetats més destacades és l'establiment d'un sistema de triatge previ en les valoracions de discapacitat, que permetrà classificar les sol·licituds i agilitzar-les significativament, evitant visites presencials innecessàries i ampliant el nombre de professionals que poden realitzar aquestes valoracions.

Temps d'espera per territoris

Les dades oficials mostren diferències territorials significatives en els temps d'espera. A l'Aran, l'espera mitjana és de només 3 mesos (25 dies per a les valoracions més 66 dies per a la resolució del PIA), mentre que a l'Alt Pirineu s'eleva fins als 8 mesos (174 dies per a les valoracions més els 66 dies del PIA). A les comarques del pla de Lleida, l'espera se situa al voltant dels 6 mesos (125 dies per a les valoracions més 66 dies per al PIA).

El Govern ha destacat que les sol·licituds de valoració tant de dependència com de discapacitat augmenten constantment a causa de l'envelliment poblacional, fet que genera una entrada contínua de nous expedients. També ha assenyalat que aproximadament un 28% de les sol·licituds de dependència finalitzen sense obtenir cap grau reconegut.

Infolleida