ACTUALITAT
Un milió de conills abatuts: acaba l'emergència cinegètica de Lleida
La caça excepcional per controlar la població als camps lleidatans conclou aquesta mitjanit després de 26 mesos, però Agricultura prepara un nou Pla de Control Poblacional
L'emergència cinegètica que ha permès la caça extraordinària de conills al pla de Lleida finalitza aquesta mitjanit després de 26 mesos en vigor. La mesura, implementada des del 23 de març de 2023, ha resultat en prop d'un milió d'exemplars abatuts a les comarques lleidatanes on aquesta espècie ha provocat importants danys a l'agricultura local.
Malgrat la finalització d'aquesta mesura excepcional, el Departament d'Agricultura de la Generalitat ja treballa en un nou instrument normatiu més específic. Es tracta d'un Pla de Control Poblacional (PCP) que permetrà continuar amb les accions de reducció de la superpoblació de conills que afecta greument les explotacions agràries de la zona. Aquest nou pla, segons fonts d'Agricultura, representarà "eines més quirúrgiques per poder actuar abans que es produeixi l'emergència" i actualment es troba en fase de consulta pública.
Les dades recollides per la conselleria entre gener i març d'enguany mostren la magnitud del problema: s'han registrat declaracions de danys en 2.067 parcel·les del pla de Lleida, una xifra que quintuplica les 418 del trimestre anterior. Els estudis oficials indiquen que el 75% d'aquests desperfectes són causats per conills o senglars, fet que justifica les mesures excepcionals.
Evolució de les captures en els darrers anys
L'increment en el nombre de conills abatuts evidencia la gravetat de la situació. Si bé en les temporades 2020-2021 i 2021-2022 ja es van caçar més de mig milió d'exemplars (456.765 en activitat habitual i 134.711 en autoritzacions excepcionals), aquesta xifra es va disparar significativament en els dos anys posteriors.
Durant el 2023 i 2024, sota l'emergència cinegètica oficial, es van abatre 855.178 conills, als quals cal sumar els 82.964 dels tres primers mesos del 2025. Aquesta proliferació descontrolada s'atribueix parcialment a l'escassetat de depredadors naturals com la guineu, que habitualment controlen el creixement poblacional d'aquesta espècie.
Impacte en l'agricultura local
Els experts en biodiversitat consideren que existeix superpoblació de conills quan se superen els 50 exemplars per quilòmetre quadrat. A les comarques lleidatanes, aquesta sobrepoblació ha provocat danys considerables en explotacions de cereal, vinya i fruita, on els conills busquen aliment i causen pèrdues econòmiques significatives per als agricultors.
Amb el nou PCP, Agricultura pretén establir un marc més àgil i proactiu que permeti actuar de manera preventiva sobre les poblacions de conills, evitant haver de recórrer a noves declaracions d'emergència cinegètica en el futur.