Noguera i Segrià Nord s'incorporen a la plataforma vine a viure a un poble gràcies a la campanya "Per mil anys més"

15/11/2023

Així mateix, la sala Coliseum de Corbins ha rebut un premi per valor de 20.000 euros per a eliminar definitivament les humitats estructurals que pateix

“És el moment de començar a parlar d'entorns rurals que ofereixen possibilitats i deixar enrere el negativisme dels pobles buits” així ho creu el creador de la plataforma digital www.venteaviviraunpueblo.com

Ramón Pradera, qui ha presentat juntament amb el director per a Catalunya de l'empresa Murprotec Ignacio Lago la campanya nacional “Per Mil anys Més” que busca atreure nova població als entorns rurals, així com impulsar-los econòmicament i ajudar al manteniment i a la rehabilitació dels seus edificis. 

El territori triat per a participar en aquest ambiciós projecte pensat per a ajudar a la sostenibilitat dels pobles ha estat la Noguera i Segrià Nord, composta pels municipis d'Alfarràs, Almenar, Alguaire, Corbins, la Portella i Vilanova de la Barca, Àger, Albesa, Algerri, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, Balaguer, la Baronia de Rialb, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Cabanabona, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Tiurana, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de l'Aguda i Vilanova de Meià. Nombrosos representants d'aquests municipis han assisitit a la seu del Consell Comarcal de la Noguera a Balaguer per a veure la vídeo-fitxa de presentació de la regió que s'emetrà a la plataforma. Es tracta d'un motiu de celebració ja que la plataforma Vine a Viure a un Poble després de 3 anys de marxa i més de 400 pobles, comptarà per primera vegada en la seva oferta amb municipis catalans. Aquest esdeveniment també ha servit per a conèixer quin projecte de la comarca ha estat premiat amb un tractament definitiu per a eliminar les humitats estructurals d'una edificació simbòlica (valorat en 20.000 euros). 

El director a Catalunya de Murprotec, Ignacio Lago, ha estat l'encarregat d'anunciar que el jurat ha triat a la sala Coliseum de Corbins, per a tractar les humitats que pateix l'immoble. Lago ha assenyalat que “ha estat realment difícil triar una candidatura perquè totes contribueixen a millorar la vida social, cultural, educativa, turística i empresarial del territori” i ha afegit que “des de Murprotec el nostre objectiu és que aquests pobles, que tenen una història apassionant, segueixin en les millors condicions i que la humitat estructural no sigui una xacra que acabi definitivament amb els seus habitatges, monuments representatius, comerços, esglésies i els torni insalubres”.
El premi va ser rebut per l'alcalde de Corbins,  Jordi Verdú, que va agrair el premi perquè “gràcies a aquesta ajuda millorem un espai cultural molt important per a tots els col·lectius del municipi, que completa l’oferta d’equipaments públics”.  

Una estupenda mostra del potencial de la Noguera i el Segrià Nord

La Noguera i el Segrià Nord ha estat també premiada amb la seva presència la plataforma Vine a Viure a un Poble, finançada per la companyia Murprotec i la seva àrea de protecció del patrimoni arquitectònic. En aquest cas, s'ha realitzat la que és una de les vídeo-fitxa més extensa i detallada d'aquesta plataforma digital, en la qual es mostra tot el potencial que ofereixen aquests pobles a qui decideixi instal·lar-s’hi: des de la connectivitat, transports, preu de l'habitatge, centres sanitaris, col·legis o instal·lacions esportives fins a bancs, caixers, biblioteques, farmàcies, centres socials, supermercats o residències per a majors. Sense oblidar el seu destacat patrimoni històric i cultural, així com l'espectacular atractiu que té la seva oferta paisatgística i de naturalesa. 



El creador d'aquesta plataforma, Ramón Pradera, que porta 3 anys en funcionament i compta amb més de 400 pobles, va explicar que “és el moment de donar visibilitat als pobles, que la gent de la ciutat entengui que un projecte personal o professional es pot desenvolupar amb totes les garanties d'èxit en aquests meravellosos llocs, al que cal sumar l'excel·lent qualitat de vida de la qual es gaudeix i de l'important estalvi econòmic enfront d'una ciutat que trobaran aquí”. La plataforma a més ofereix a tots els veïns i empreses de la comarca la possibilitat de publicar anuncis gratuïts d'habitatge, treballs o traspassos que tenen àmplia difusió. Cal destacar també la formació en línia gratuïta que ofereix perquè els usuaris trobin teletreballs, així com el seu marketpla per a donar difusió als productes i serveis de cada poble.



El president del Consorci GAL Noguera Segrià Nord, Miquel Plensa, va voler agrair tant a Vine a Viure a un Poble com a Murprotec aquesta interessant iniciativa “que contribueix a recuperar espais públics emblemàtics i especialment també a visibilitzar les oportunitats de creixement econòmic i social a les zones rurals”.



La Noguera i Segrià Nord és la quarta comarca premiada en la campanya “Per Mil Anys Més” després del Camín Real de la Mesa d'Astúries,  Los Valles Pasiegos a Cantàbria i Las Sierras de Salamanca. En els pròxims mesos es reconeixerà també el treball de les comarques de La Axarquía a Màlaga, la Sierra de Aracena a Huelva i Los Montes de Toledo.

 

Infolleida