ACTUALITAT
L’empresa Clivibere i Fills, premi a la millor pera conference de Lleida
Un panel de tast ha seleccionat el vencedor del primer concurs Oh Pera! | El foc bacterià es dispara en pereres a Lleida
L’empresa Cliviberei Fills d'Alcoletge ha guanyat el premi Oh Pera! 2025, a la millor pera conference de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida, després que un panel de tast seleccionés la seua fruita com la millor de totes les que s’havien presentat a la primera edició d’aquest concurs impulsat pel Consell Regulador de la DOP.
El productor Josep Antoni Clivillé va recollir ahir a la nit el guardó en un acte celebrat a Térmens juntament amb els seus fills, Josep i Jordi Clivillé. “Aquest és un reconeixement que ens omple d’orgull i que haurien de rebre tots els productors perquè només ells saben el treball i l’esforç que implica fer aquest producte de qualitat”, va assenyalar. A més, els premis també van premiar la central fruitera ActelGrup.
Hores abans, el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol, i la investigadora de l’IRTA Gemma Echeverria havien presentat el panel de tast propi de la DOP, una nova eina tècnica que permetrà certificar, de manera objectiva i amb criteris científics, la qualitat sensorial d’aquest producte emblemàtic del territori.
Echevarria va explicar que “el panel de tast s’ha format específicament per avaluar els atributs sensorials que defineixen la pera de Lleida, com la dolçor, l’acidesa, la textura i el sabor”. Segons ella, “hem entrenat els tastadors per reconèixer de manera objectiva elements com la forma periforme, la distribució del russeting, el color òptim o la crocanticitat. És un pas endavant per descriure i certificar l’excel·lència d’aquest producte amb criteris científics”, va dir.
Pujol, per la seua part, va subratllar que “amb el suport de la Diputació i el rigor tècnic de l’IRTA, hem aconseguit crear un panel que dona més valor al producte i reforça el seu prestigi”. Va remarcar que “la creació del panel posa en relleu tot el treball que fan els productors i membres del Consell, i és un impuls important perquè la pera de Lleida continuï avançant i destacant dins i fora del país”.
Talarn va afegir que la iniciativa “posa en relleu el paper de Lleida com a referent agroalimentari i consolida la pera de Lleida com una magnífica ambaixadora de la marca Gust de Lleida, que impulsem per donar prestigi als productes locals i reforçar el vincle entre territori i identitat”.
El foc bacterià es dispara en pereres a Lleida
Els casos de foc bacterià s’estan disparant a Lleida, així com passa a Aragó i a La Rioja i amb això la preocupació dels agricultors, després que els primers casos es detectessin a la zona fructícola de Ponent a finals del segle passat. Inicialment, es va optar per la lluita contra el bacteri que el provoca, Erwinia amylovora, però després d’arrancades i cremes d’arbres i fins i tot finques senceres es va passar a la fase de convivència actual.
Aquesta inclou la presa de mostres i anàlisi i en el que va d’any la conselleria d’Agricultura ja n’ha registrat 964 de positives, gairebé el doble de les constatades en tot el 2024, quan van ser 497. Aquest és una de les dades que va oferir el departament en la jornada sobre el foc bacterià organitzada per Asaja a Lleida.
El president d’Asaja Catalunya, Pere Roqué, va destacar que el bacteri té les condicions idònies per desenvolupar-se entre els 15 i 25 graus, la qual cosa converteix la primavera i la tardor en els moments més “perillosos”. Quan es detecta s’han de tallar branques afectades i cremar-les, però va advertir que a l’estiu, amb el pla Alfa 3 contra incendis activat, els pagesos s’han trobat amb problemes per fer-ho.
Fins ara, els fruiters més afectats a Lleida eren les pereres de la varietat alexandrina, però cada vegada més s’estan detectant en conferència i llimonera, segons Roqué. Aquesta primavera, va afegir, s’han detectat especialment al Segrià.
En aquest context, el sindicat insta a investigacions per poder aconseguir peus que siguin més resistents al bacteri Erwinia amylovora. El Govern d’Aragó ha articulat subvencions per a explotacions afectades pel foc bacterià aquest any amb un pressupost inicial de 500.000 euros.