La pujada salarial mitjana pactada en conveni, per sota de l’IPC

11/06/2024

La creació d’empreses a Lleida creix a l’abril un 64,4 per cent

Els salaris pactats en conveni van pujar de mitjana un 2,92% fins al maig, xifra similar a la registrada el mes previ però inferior a l’IPC avançat del maig, la taxa interanual del qual es va situar en el 3,6 per cent, segons dades extretes de l’estadística de negociació col·lectiva del ministeri de Treball i Economia Social. No obstant, la dada definitiva de la inflació interanual del mes de maig encara ha de ser confirmada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) dijous.

En el conjunt de l’Estat, l’increment salarial mitjà recollit en els convenis registrats fins al maig (2,96%) s’ha quedat lleugerament per sota de les directrius marcades per CCOO, UGT, CEOE i Cepyme en el V Acord Interconfederal de Negociació Col·lectiva, de la firma de la qual ja s’ha complert el primer aniversari. En concret, aquest acord recomana pujades salarials del 3% tant per a aquest any com per al 2025, amb una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l’1% per a cada un dels anys de l’acord (2023-2025).

La major part dels convenis registrats fins al maig en l’estadística de Treball es van firmar en exercicis anteriors malgrat que tinguin efectes el 2024. En concret, fins al maig es van registrar un total de 2.723 convenis col·lectius amb efectes econòmics el 2024, dels quals només 218 s’han firmat aquest mateix any, amb una pujada salarial mitjana del 4,13%. La resta de convenis, 2.505, es van firmar en exercicis anteriors i recullen un increment salarial mitjà gairebé 1,3 punts inferior al dels nous, concretament del 2,86%. El total dels 2.723 convenis registrats en els cinc primers mesos de l’any donaven empara a gairebé 8,9 milions de treballadors.


La creació d’empreses creix a l’abril un 64,4 per cent

El nombre de societats mercantils creades a l’abril a la província de Lleida va ser de 97, la qual cosa suposa un increment del 64,4% interanual, d’acord amb les dades difoses aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El mateix mes es van dissoldre 11 empreses, un 10% més que l’abril de l’any passat. En el conjunt de l’Estat, el nombre d’empreses creades a l’abril va ser d’11.752, la qual cosa suposa un increment del 36,3% interanual i la xifra més elevada en un mes d’abril des del 2007, segons l’INE. El mateix mes es van dissoldre 1.845 empreses, un 19,6% més que el 2023. Així, segons l’INE cada dia tancaran 62 empreses.
Infolleida