La Policia Nacional de Lleida ja renova el DNI sense necessitat de portar la foto

24/05/2024

Nova norma de seguretat que obligarà a reformar tres de cada quatre ascensors

La Policia Nacional de Lleida ha incorporat aquesta setmana a les dependències de la comissaria provincial, situada al carrer Ensenyança, un nou servei anomenat DNI Exprés que permet al ciutadà renovar el document sense necessitat de portar una foto de carnet per emplenar el tràmit. Així ho va explicar ahir la inspectora Eva Freixa en el transcurs de la visita que va fer el subdelegat, José Crespín. Es tracta d’una nova prestació de la Unitat de Documentació de la Policia Nacional a Lleida, que dirigeix Eva María Díez.

D’aquesta forma, el mòdul d’expedició múltiple del DNI Exprés possibilita l’atenció simultània de dos ciutadans, mantenint la privacitat de cada un, i permet la renovació simple del DNI, és a dir, quan la renovació no implica canvis de dades com una modificació de domicili. En els casos de renovació simple, la màquina valida la informació que incorpora el document d’identitat i automàticament fa la foto del ciutadà per poder emetre la renovació del DNI. Es tracta, com va explicar en aquest sentit la inspectora Freixa, d’“un sistema d’autogestió de la renovació, que també requereix cita prèvia, que només pot utilitzar-se en els casos de les renovacions simples i que al ciutadà li estalvia l’obligatorietat de portar una fotografia en el moment de renovar el document. Aporta rapidesa, qualitat i seguretat”. A més, també ha incorporat un sistema per complementar la gestió de les cites prèvies a la sala d’espera, molt similar a l’utilitzat en centres mèdics. Admet la identificació hora abans i mitja hora després de la cita i el seu objectiu és gestionar de forma eficaç l’espera. 

Des de l’any passat ja es pot pagar amb targeta bancària

El subdelegat, José Crespín, va assenyalar que “la voluntat del ministeri de l’Interior aquests últims anys ha estat modernitzar els processos de gestió documental per facilitar encara més els tràmits als ciutadans”. Així, va recordar que “l’any passat es va posar en marxa la possibilitat de pagament amb targeta bancària de les taxes de renovació del DNI i passaports i aquesta setmana incorporem nous sistemes de gestió de l’espera a la Unitat de Documentació i el DNI Exprés”.


Nova norma de seguretat que obligarà a reformar tres de cada quatre ascensors

Una nova instrucció tècnica del ministeri d’Indústria per reforçar la seguretat dels ascensors de tot l’Estat, que entrarà en vigor l’1 de juliol, obligarà a revisar-ne tres de cada quatre dels que actualment hi ha instal·lats a Catalunya, segons va avançar ahir El Periódico. La normativa afecta tant els ascensors d’edificis públics com privats i entre els requisits que hauran de complir els elevadors, segons la instrucció, figuren el control de pes, la detecció de persones per evitar que les portes es tanquin i les atrapin, la correcta detecció a cada replà per evitar entrepussades, així com disposar d’un sistema que permeti trucar des de la cabina al servei tècnic. En principi, els ascensors instal·lats els últims 10 anys ja incorporarien els nous requisits.

El president de Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, Lorenzo Viñas, va indicar a aquest diari que els terminis per fer les adaptacions són d’un, tres o deu anys, en funció de les modificacions que siguin necessàries, i va precisar que començaran a comptar a partir del moment en què s’efectuïn les inspeccions tècniques obligatòries dels elevadors, que s’han d’efectuar cada quatre anys. Per aquest motiu, recomana a les comunitats de propietaris que comencin ja a reservar pressupost a aquesta finalitat. A més, va anunciar que quan es constitueixi el nou Govern demanaran a l’Agència d’Habitatge de Catalunya que creï una línia d’ajuts per a aquestes actuacions. I és que, segons les modificacions que s’hagin d’executar als elevadors, les comunitats de veïns poden haver d’afrontar derrames d’entre 500 i 40.000 euros.

Infolleida