Foment a la col·laboració entre associacions del Segrià

24/05/2024

Cultura obre el procés per decidir si la casa de Macià serà bé nacional

Unes 110 associacions del Segrià van participar ahir en una jornada organitzada pel consell comarcal a la Llotja que tenia per objectiu actuar com un punt de trobada i connexió entre les diferents entitats per crear una xarxa de sinergies. “Es tracta d’un acte per impulsar el treball que fa cada associació, fer que es coneguin millor i desenvolupar eines d’ajuda per facilitar-los l’activitat”, van explicar des del consell.

Cultura obre el procés per decidir si la casa de Macià serà bé nacional

El departament de Cultura ha iniciat el procés per decidir si la casa de la família de l’expresident Francesc Macià a Alcarràs obté la declaració de bé cultural d’interès nacional (BCIN). Així ho va anunciar ahir la conselleria, que mesos enrere va descartar aquesta possibilitat i ara ha canviat de criteri arran d’un recurs d’alçada de la plataforma Salvem Casa Vallmanya. La conselleria ha estimat el recurs de la plataforma i ha obert el tràmit per “estudiar
la possible declaració de la casa com a BCIN”. Això requerirà un informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i de l’Institut d’Estudis Catalans, mentre que la declaració correspondrà al Govern de la Generalitat. L’immoble està actualment catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL). El desembre passat, la Generalitat, la Diputació i l’ajuntament d’Alcarràs van acordar que el consistori comprés i rehabilités la casa amb aportacions de les altres dos administracions. Segueix encara en mans privades i l’amo rebutja vendre-la fins que l’ajuntament li autoritzi unes obres.
Infolleida