Els productors d’Alguaire enceten la campanya de la figa amb bones previsions

25/08/2025

La collita, amb un fruit de calibre més petit pel clima, s’allargarà fins al novembre i preveu uns 4 milions de quilos

Els productors d’Alguaire, a la comarca del Segrià, han donat el tret de sortida a la campanya de la figa amb la previsió d’assolir una qualitat i producció “òptimes”, segons el pagès de Cal Taruk BioFruit, Josep Maria Agustí.

La recol·lecció, que s’ha endarrerit gairebé una setmana a causa de les pluges de primavera i les onades de calor, presenta enguany un fruit de calibre més reduït, especialment en la varietat Coll de Dama, la més tradicional a la zona. Tot i això, les finques i magatzems ja treballen a ple rendiment i s’espera collir uns 4 milions de quilos fins a finals de novembre.

En els darrers anys, la figa ha deixat de ser un producte exclusiu per convertir-se en un aliment de consum quotidià, amb més presència als lineals de supermercats de tot l’Estat, a més de l’exportació habitual a mercats europeus.

“La seva presència al supermercat ha fet augmentar molt la demanda. Ja no és un fruit limitat, sinó un aliment del dia a dia”, ha destacat Agustí. Aquest increment de visibilitat ha consolidat la figa com un cultiu amb pes creixent a les comarques de Lleida. Tot i les bones previsions de qualitat i demanda, el sector afronta dificultats econòmiques.

Segons Agustí, els preus “van a la baixa” mentre els costos de producció s’han incrementat fins a un 50%. L’agricultor denuncia l’alt cost de mà d’obra i la burocràcia associada a la gestió del producte, que encareixen el procés “en detriment del productor”. Amb tot, la campanya s’allargarà fins a l’arribada de les primeres gelades, a finals de novembre, i es confia que la comercialització permeti mantenir el dinamisme d’un cultiu cada cop més valorat.

Infolleida