Els ajuts per a sembradores directes s'esgoten en hores al juliol de 2025

09/07/2025

JARC denuncia la insuficiència de la partida pressupostada pel ministeri d'Agricultura que frena les inversions en un sector que aposta per pràctiques sostenibles

La línia de tres milions d'euros destinada a l'adquisició de sembradores de sembra directa impulsada pel ministeri d'Agricultura s'ha esgotat aquest dijous en qüestió d'hores, deixant centenars d'agricultors sense possibilitat d'accedir als ajuts. Segons ha informat Jordi Vidal, secretari tècnic de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el termini es va obrir ahir al matí i a les 9:12 hores el web ministerial ja anunciava que s'havien exhaurit els fons disponibles.

Les sol·licituds que han arribat després d'aquesta hora han quedat en llista d'espera, tot i que el ministeri ha descartat ampliar el pressupost per a aquesta convocatòria. Vidal ha explicat que només es podria activar una reserva provisional de mig milió d'euros en cas que altres línies d'ajuts per a maquinària no s'esgotessin, circumstància que considera poc probable. A més, aquesta decisió no es coneixerà fins al 15 de setembre de 2025, generant una gran incertesa en el sector.

L'organització agrària ha denunciat que aquesta situació representa "un fre a les inversions dels agricultors, que volen treballar bé i complir les demandes de reducció d'emissions de CO2 i de despesa de gasoil". JARC també ha posat de manifest la inseguretat econòmica que pateixen els productors, ja que han d'adquirir la maquinària abans de sol·licitar l'ajut. "Estem parlant de recol·lectores de sembra directa que costen al voltant de 100.000 euros i que poden accedir a 20.000 d'ajuda, que tampoc no és una gran subvenció. Tu fas la inversió pensant que rebràs aquests 20.000 euros i et quedes al final sense res", ha afirmat el secretari tècnic.

La sembra directa: una tècnica en expansió

Aquesta pràctica agrícola ha guanyat popularitat a les explotacions lleidatanes durant els darrers anys per dos motius principals. En primer lloc, suposa una notable reducció de costos davant del llaurat tradicional, permetent que un sol agricultor pugui gestionar més hectàrees, "cosa que és cada vegada més necessària per poder aconseguir rendibilitat", segons explica el sindicat. D'altra banda, la normativa de la Política Agrària Comuna (PAC) i la seva línia d'ecorègims incentiva aquesta pràctica sostenible entre els productors que volen accedir a aquestes subvencions.

Infolleida