El sector porcí català guanya 37€ per porc al primer semestre de 2025

11/07/2025

El marge de benefici s'ha reduït un 16% respecte a 2024 per una major oferta global i l'augment dels costos de producció, segons informa Unió de Pagesos

Els productors catalans de porcí han aconseguit un benefici mitjà de 37euros per porc durant el primer semestre de 2025, segons va informar ahir el sindicat Unió de Pagesos (UP). Tot i que el balanç es considera positiu, les dades mostren una reducció del 16% en el marge de benefici respecte al mateix període de 2024, trencant així la tendència dels darrers dos anys amb marges excepcionalment elevats. Aquest descens s'atribueix principalment a la caiguda del preu mitjà per quilo de carn i a l'increment de l'oferta tant a nivell estatal com global.

A la llotja de Mercolleida, el preu mitjà del quilo de carn porcina entre gener i juny de 2025 s'ha situat en 1,699 euros, cinc cèntims per sota dels 1,755 euros registrats durant el mateix període de l'any anterior. Paral·lelament, els costos de producció han experimentat un augment del 2,2%, situant-se en 1,37 euros per quilo, principalment a causa de l'encariment del pinso. Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí d'UP, ha destacat que, malgrat que els resultats continuen sent positius, la tendència va a la baixa i caldrà estar atents a l'impacte que puguin tenir les noves normatives de benestar animal i emissions en els propers mesos.

Espanya es manté com a líder exportador

Durant els primers sis mesos de 2025, Espanya ha aconseguit mantenir-se com el principal país exportador de carn i derivats porcins de la Unió Europea per cinquè any consecutiu, destinant gairebé la meitat de la seva producció a l'exportació. Aquest èxit es deu, en part, a que el país ha evitat focus de Pesta Porcina Africana (PPA), a diferència d'altres productors europeus com Alemanya. Les exportacions catalanes han assolit les 952,9 mil tones, amb un valor de 2.959,8 milions d'euros, tenint la Xina i el mercat europeu com a principals destinacions. No obstant això, a nivell global, Espanya ha baixat de la tercera a la cinquena posició degut a l'increment productiu de països com Brasil i Rússia.

Concentració del sector i transformació digital

UP també ha alertat sobre la creixent tendència a la concentració de granges en mans de grans empreses, un fenomen que s'està intensificant en els darrers anys a causa del desequilibri entre la producció i l'increment dels sacrificis. Paral·lelament, el sector està apostant per la transformació digital, com es va posar de manifest ahir durant la jornada Breakfast4Inno organitzada per Agrotecnio i el Parc Agrobiotech de Lleida. L'esdeveniment va comptar amb les ponències del catedràtic de la UdL, Lluís Miquel Pla, i del responsable de genètica i R+D+I a Selecció Batallé, Josep Reixach, que van presentar innovacions com els bessons digitals per gestionar l'engreixament porcí, una tecnologia que permet integrar dades de múltiples fonts per optimitzar la producció. L'acte va reunir una trentena de professionals del sector interessats en les noves tecnologies aplicades a les granges intel·ligents.
Infolleida