El Mercat Barroc triomfa de nou a Aitona amb èxit de participació

22/05/2023

Unes 2.500 persones s’han donat cita aquest diumenge 21 de maig per gaudir d’aquest singular esdeveniment emmarcat en els actes de celebració de la Festa Major de Sant Gaietà.

Aitona ha acollit aquest diumenge 21 de maig una nova edició del Mercat Barroc de la Baronia d’Aitona, que enguany compleix el seu 19è aniversari. Unes 2.500persones, en un nou èxit de participació, s’han acostat al municipi per tal de visitar les parades d’artesania, passejar entre les mostres d’oficis medievals i participar de les activitats lúdiques i infantils i dels originals espectacles de carrer, tot posant de manifest, un cop més, la bona salut de què gaudeix aquest singular esdeveniment.

La jornada ha començat amb la quarta edició de laCursa Embarrocat organitzada pel Club d’Atletisme d’Aitona. La prova oferirà enguany tres recorreguts: cursa de cinc quilòmetres, cursa de 10 quilòmetres i caminada de set quilòmetres.

El toc manual de campanes i el ball barroc, grans novetats d’aquest 2023

Totes aquelles persones que han visitat avui diumenge el Mercat de Cultura i Tradicions de la Baronia d’Aitona també han pogut prendre part de dues grans novetats molt esperades, especials i destacades.

La primera d’elles ha estat el toc manual de campanes, tota una tradició a molts pobles d’arreu del país i un so que ha contribuït a estructurar la vida local amb el pas dels segles; i que l’any 2022 va ser proclamat patrimoni immaterial de la humanitat per part del Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco.

El toc manual de campanes que hem pogut gaudir a Aitona l’integraven tres peces dedicades als pobles d’Os de Balaguer, Alberola i el Monestir de les Avellanes. Són tres campanes foses al forn reverber d’Os de Balaguer l’any 2015 per part del mestre fonedor Abel Portilla, i que han estat repicades per la Confraria de campaners i carrillonistes de Catalunya.

I tot plegat, s’ha complementat amb una original exhibició de ball barroc inèdita a Aitona i que ha anat a càrrec dels guies i pagesos de Fruiturisme.

 

Múltiples activitats lúdiques i culturals per a tots els públics al llarg de la jornada

Al llarg de la jornada també hem pogut gaudir de diferents activitats lúdiques i culturals per a totes les edats. Entre elles, mostra d’oficis, macedònia, coca i tast de vi del celler de Raimat a la parada de Fruiturisme, una exhibició d’aus rapinyaires amb músics, actuacions musicals, jocs infantils, arts, parades amb productes de proximitat, la representació de la llegenda de les llagostes, l’actuació dels Batukats de l’Ala i jornada de portes obertes a Sant Gaietà, Sant Antolí i a la Casa Natal i la Casa Asil de Santa Teresa Jornet.

Infolleida. FOTO: Jordi Vinuesa