Almenar celebra el centenari de la seva elèctrica municipal

29/05/2025

El municipi del Segrià commemora 100 anys d'un model energètic únic a Catalunya, amb producció, distribució i comercialització pública que subministra a gairebé 2.000 abonats locals

L'elèctrica municipal d'Almenar compleix cent anys essent un cas excepcional en el panorama energètic català. Aquest municipi del Segrià celebra el centenari d'un model que manté en mans públiques la producció d'energia, la distribució i la comercialització, subministrant electricitat a més del 90% dels habitatges i empreses de la localitat. Es tracta d'un dels únics deu municipis lleidatans que encara conserven una companyia elèctrica pròpia, però Almenar destaca per ser l'únic que ha mantingut el control públic complet del cicle energètic.

L'origen d'aquesta iniciativa es remunta a 1925, quan l'ajuntament va acordar construir la central hidroelèctrica coneguda com "la Catalina" al canal de Pinyana, que va començar a operar el 1928. Actualment, la producció energètica prové del Salt d'Almenar, una central més moderna construïda als anys 80 que genera 1.400.000 kWh anuals, equivalent al 20% del consum local. Aquesta energia es comercialitza a través de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), mentre que la xarxa de distribució municipal ja s'estén per 90 quilòmetres.

Quan la Unió Europea va obligar a separar les activitats energètiques a principis de segle, Almenar va mantenir totes les facetes del negoci elèctric: l'ajuntament va conservar la propietat de la central hidroelèctrica, mentre que l'empresa municipal es va dividir en una distribuïdora i una comercialitzadora. Aquest cap de setmana, amb prop de 2.000 abonats, la localitat celebra aquesta fita centenària i projecta el seu futur.

Un model sostenible amb vocació social

Mantenir una elèctrica municipal de dimensions reduïdes en un sector dominat per multinacionals suposa un desafiament considerable. L'empresa d'Almenar, amb només quatre treballadors fixos i dos d'eventuals, ha de complir les mateixes exigències normatives i de rendició de comptes que les grans companyies, en un entorn cada cop més burocratitzat que tendeix a afavorir la concentració del mercat.

Tot i això, l'absència d'objectius de repartiment de dividends permet a l'elèctrica municipal oferir preus competitius i destinar recursos a patrocinar activitats d'entitats esportives, culturals i socials, així com a finançar millores en l'enllumenat públic i en el patrimoni històric local.

Compromís amb els veïns en moments difícils

"Ningú no s'ha quedat sense llum per no poder pagar-la", afirma Teresa Malla, alcaldessa d'Almenar i presidenta de l'elèctrica municipal, que assegura que "ens vam avançar anys" a la legislació que protegeix les persones vulnerables. "Durant la pandèmia, quan tot estava aturat, vam fer plans de pagament i de potència a la carta, especialment a comerços", explica Malla, reconeixent que això va suposar assumir pèrdues econòmiques.

L'alcaldessa destaca el valor afegit d'aquest model: "Tenir la nostra pròpia elèctrica ens aporta una injecció econòmica com a ajuntament i és bona per als abonats: no són un número, són veïns".

Commemoració del centenari i projectes de futur

La celebració del centenari tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 19.00 hores a l'actual central hidroelèctrica, amb un acte obert a tots els abonats que inclourà visites a les instal·lacions, música en directe i degustacions de productes locals.

Paral·lelament, el consistori ha iniciat treballs per preservar l'antiga central "la Catalina", actualment en desús. El projecte preveu rehabilitar progressivament l'edifici per convertir-lo en un museu dedicat a la història de la producció i distribució d'energia al municipi, un espai que permetrà mantenir viva la memòria d'aquesta singular iniciativa energètica municipal.

Infolleida