Àcid sulfúric causa dos ferits greus a Seròs en una reacció química accidental

02/07/2025

Els operaris van patir intoxicació mentre realitzaven proves d'acidificació en una bassa de purins, fet que va requerir l'actuació del Grup de Riscos Tecnològics

Dos operaris van resultar ferits de gravetat durant la manipulació d'àcid sulfúric ahir al matí en una granja porcina de Seròs. L'accident es va produir mentre realitzaven una prova pilot per modificar l'acidesa d'una bassa de purins, provocant una reacció química tòxica que va generar àcid sulfhídric, un gas potencialment mortal. Els afectats van ser traslladats a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb pronòstic greu després que el 112 rebés l'avís a les 7.56 hores.

La reacció nociva es va desencadenar quan els treballadors abocaven àcid sulfúric als purins com a part d'un procediment experimental. Segons fonts dels Bombers de la Generalitat, dos de les tres persones presents al lloc, concretament les que manipulaven el camió amb el producte químic, van patir intoxicacions severes que els van provocar desmais. L'operatiu d'emergència va mobilitzar cinc dotacions de Bombers, incloent-hi el GRIT (Grup de Riscos Tecnològics), patrulles dels Mossos d'Esquadra i dues ambulàncies del SEM.

Inicialment, els serveis d'emergència van establir un perímetre de seguretat de dos quilòmetres al voltant de l'àrea afectada, amb els Mossos bloquejant tots els accessos. Posteriorment, aquesta zona de seguretat es va reduir a 100 metres un cop avaluada la situació. Durant tot el matí, els Bombers van realitzar mesuraments constants per determinar la concentració de gasos tòxics i van procedir a tancar les vàlvules del camió sota la supervisió dels especialistes. Cap a les 12.00 hores, després de comprovar que els nivells havien disminuït significativament i obtenir resultats negatius als detectors, els efectius es van retirar de la zona.

La tècnica d'acidificació de purins ramaders

L'aplicació d'àcid sulfúric en basses de purins és un procediment que busca reduir les emissions d'amoníac a l'atmosfera. Aquesta tècnica, encara en fase incipient al sector ramader català, consisteix a disminuir el pH de les dejeccions emmagatzemades per minimitzar el seu impacte ambiental. Segons van explicar ahir fonts d'Unió de Pagesos, aquesta metodologia complementa altres pràctiques habituals com el buidatge freqüent de les basses o la seva cobertura, tot i que aquesta darrera opció resulta complicada i costosa en instal·lacions de gran capacitat.

Aquests nous mètodes responen a la necessitat del sector ramader d'adaptar-se a la normativa europea sobre reducció de contaminació atmosfèrica procedent de l'activitat agrícola. Paral·lelament, la Generalitat està impulsant la implementació de plantes de biogàs, amb més de vint-i-cinc projectes actualment en fase de tramitació a les comarques del pla de Lleida, com a part de l'estratègia per gestionar de manera més sostenible els residus ramaders a Catalunya.

Infolleida