Un grup de treball elaborarà un pla de futur per al sector fructícola català

31/08/2017

Així ho han acordat el Departament d’Agricultura i els representants del sector reunits aquest dimecres, en el marc de la Taula Agrària. El grup de treball estarà format per Agricultura, representants del sector i experts. La consellera Serret sol·licitarà a Madrid i Brussel·les que reassigni a Catalunya la quota de retirada de fruita de mercat que no utilitzin altres regions europees.

La setmana del 18 de setembre es convocarà el grup d’experts que haurà d’analitzar la situació actual del sector frctícola català i treballar per definir un pla de futur que garanteixi la seva viabilitat. Així s’ha acordat, aquest dimarts, en la reunió de la Taula Agrària, que ha reunit els responsables d’Agricultura amb els representants del sector (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Afrucat). Aquest grup de treball estarà format per Administració, representants del sector i experts i especialistes en el sector fructícola i serà liderat pel departament d’Agricultura. “L’objectiu és garantir la viabilitat d’aquest sector, que porta anys arrossegant greus crisis de preus, identificant tots els canvis estructurals que cal fer per adaptar-lo a l’evolució dels mercats”, ha manifestat la consellera Serret.

Durant la reunió també s’ha manifestat la necessitat d’articular mesures per donar suport a les explotacions que més estan patint la crisi. En aquest sentit, la consellera ha posta el Departament d’Agricultura a disposició de “totes les explotacions que estan patint greus situacions financeres per acompanyar-les i assessorar-les perquè es puguin acollir a les línies previstes per l’Institut Català de Finances”.

En la reunió també s’ha informat que en només 24 hores els productors catalans i aragonesos ja han sol·licitat poder retirar del mercat més de 27.000 tones de fruita, que supera la quota total assignada a l’Estat espanyol la setmana passada, que és de 19.550 tones. Davant d’aquesta situació, s’ha acordat que la consellera Serret sol·licitarà al Ministeri d’Agricultura (MAPAMA) i a la Comissió Europea (CE) que reassigni la quota que sobri d’altres països, com ara Itàlia o Grècia, si aquests no aprofiten el total que se’ls ha concedit, per tal que Catalunya i Aragó en puguin disposar.

Una altra qüestió que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de traslladar a Brussel·les, de forma sistemàtica, dades el màxim d’ajustades i transparents sobre la producció i l’evolució dels preus de la fruita a l’Estat espanyol per a garantir que la Comissió Europea prengui, en base d’aquesta informació, les decisions més adequades i necessàries per anticipar i fer front a la crisis de mercats.

Infolleida