Ja es poden sol·licitar les retirades de producció de fruita dolça

29/08/2017

A partir d’aquest dimarts ja es poden sol·licitar les retirades de producció de fruita dolça previstes en la quota de 20.000 tones acordada per la Comissió Europea. Les retirades tindran caràcter retroactiu des del passat 3 d’agost. ASAJA reclama al Ministeri un increment de la subvenció d’ENESA a l’assegurança agrària 2018 com a mesura per a reactivar econòmicament els productors de fruita dolça.

 

Durant la reunió convocada pel Ministeri d’Agricultura, aquest dilluns, per tractar la gestió de la retirada de 20.000 tones de fruita acordada per la Comissió d’Agricultura, s’ha comunicat que, a partir d’aquest dimarts, 29 d’agost, els agricultors ja poden sol·licitar les retirades amb caràcter retroactiu des del passat 3 d’agost.

En una reunió posterior entre el president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, el secretari general d’ASAJA Aragón, Ángel Samper, i el subdirector de Produccions Agroalimentàries, Ignacio Arance, s’ha presentat una proposta de mesures al pla de xoc per a la reactivació dels productors de fruita dolça. La principal reclamació per part d’ASAJA és l’increment de subvenció de les pòlisses 2018 per part d’ENESA-Entitat Nacional de Seguros Agrarios. Roqué ha defensat que “una de les eines estratègiques que té l’Estat per a la protecció dels pagesos i ramaders és la contractació d’assegurances agràries a través de subvencions i reduir així els costos de les pòlisses, i més que mai, aquesta és una mesura indispensable per compensar les pèrdues ruïnoses que pateixen i patiran els productors de fruita dolça de la Vall de l’Ebre”.

El president d’ASAJA també recorda que, a banda de la retirada de producció, “és urgent aplicar altres mesures per pal·liar els efectes de la crisi de preus que patim des de fa tres anys perquè, si no, està en risc la continuïtat de moltes explotacions agrícoles”. Així, a l’increment de les subvencions a ENESA, s’hi sumen altres reclamacions com la bonificació de les quotes de la Seguretat Social d’Autònoms dels Agricultors Professionals des de l’1 de juny del 2017 a l’1 de juliol del 2018 i la bonificació de les quotes empresarials liquidades a final de mes en el mateix període o rebaixes fiscals de mòduls en la Renda 2017. ASAJA també proposa demanar l’aplicació de crèdits a interès zero per pal·liar les pèrdues de la campanya de fruita dolça 2017.

Infolleida